Ήταν ένας υπουργός, ένας καλλιτέχνης και ένας άντρας παλαιάς κοπής…

Οι «υποψήφιοι» για την πρώτη τούρτα του DektoNOT είναι πολλοί. Αντί απονομής, όμως, της πρώτης τούρτας μας στην πιο κραυγαλέα περίπτωση σεξιστικού και επικίνδυνου δημόσιου λόγου, επιλέξαμε 3 δημόσια πρόσωπα που πιστεύουμε ότι υπερέβησαν κατά πολύ όρια και κανόνες, ο καθένας στον «τομέα» του.

  1. Η περίπτωση του Ανδρέα Δρυμιώτη, με το «επικό» άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή, προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, στο βαθμό που πολλοί αναρωτήθηκαν και για τον ρόλο των διευθυντών σύνταξης και των κριτηρίων στο σοβαρό εγχώριο τύπο. Τι ανέκδοτα για «ατίθασες» γυναίκες ακούσαμε, τι εκφράσεις σαν την αμίμητη «… σέρνει καράβι», τι ότι η ύπαρξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας προσβάλει τις γυναίκες, και άλλα πολλά. Εξαιρετικός και ο επίλογος του: «Γι’ αυτό εμείς, οι άνδρες παλαιάς κοπής, δεν θέλουμε να είμαστε ίσοι. Θέλουμε να τις λατρεύουμε και να τις προσέχουμε». Ίσως, το χειρότερο στην υπόθεση Δρυμιώτη είναι ότι διετέλεσε και μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Τέτοιες  «σοφίες» από επίσημα χείλη είχαμε καιρό να ακούσουμε!
  1. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης Δημήτρης Σταρόβας έσπευσε να υπερασπιστεί τον “Έλληνα ηθοποιό”, ο οποίος καταγγέλθηκε επίσημα από 3 συναδέλφισσές του για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Σταρόβας δήλωσε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι «είναι ένας άντρας ωραίος, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κορίτσια ήθελαν να είναι μαζί του, είναι φαντασίωση του μισού ελληνικού πληθυσμού». Σ’ αυτή τη δήλωση, έχουμε, στην ηπιότερη ανάγνωση, μεταφορά του ενδιαφέροντος από τις απεχθείς πράξεις στις …φαντασιώσεις των γυναικών! Έχουμε, όμως και την πιο διαδεδομένη σε αυτές τις περιπτώσεις ανάγνωση, που συνοψίζεται στο εγκληματικό … «πήγαιναν γυρεύοντας» ή «τα θέλουν λίγο κ’ αυτές». Ας σημειώσουμε, βέβαια, εδώ, ότι έκτοτε ο Σταρόβας προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να ανασκευάσει. Η ζημιά, όμως, έχει γίνει.         
  1. Τρίτος και τραγικότερος, κυρίως λόγω της δημόσιας θέσης του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος ανενδοίαστα δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «Όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων είναι παιδιά με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, είναι παιδιά με μικρότερες ή καθόλου παρεκκλίσεις, είναι παιδιά που προσαρμόζονται με μεγαλύτερη ευκολία στην σύγχρονη κοινωνία». Πρόκειται προφανώς για εντελώς αστήρικτες και ψευδοεπιστημονικές προτάσεις (που δεν προκύπτουν από καμία έρευνα) και που στοχοποιούν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες). Δύο σημαντικά για την εν λόγω δήλωση: Υπήρξε απάντηση από τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, οι οποίες και παρουσίασαν στοιχεία, αλλά και μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι για «δημόσια υποκίνηση σε ομοερωτοφοβικές διακρίσεις και μίσος και διασπορά ψευδών ειδήσεων». Εξίσου τραγικό και το γεγονός ότι οι κυριότερες εφημερίδες, αλλά και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, «έθαψαν» τόσο το γεγονός όσο και τις αντιδράσεις των κοινωνικών φορέων, παρέχοντας άτυπη ασυλία στον υπουργό.  

dektoNOT editorial team