Σκληρά σεξουαλικά παιχνίδια ως δικαιολογία σε φόνους γυναικών

Οι άνδρες που σκοτώνουν γυναίκες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη δικαιολογία «για ένα σεξουαλικό παιχνίδι που ξέφυγε». Μοιάζει όμως με μια σύγχρονη παραλλαγή των παραδοσιακών εγκλημάτων πάθους, σύμφωνα με έρευνα. 

Σε μια από τις πρώτες μελέτες του θέματος, η καθηγήτρια Elizabeth Yardley, εγκληματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, διαπίστωσε ότι η διάδοση και «κανονικοποίση» του σαδομαζοχισμού (BDSM) έχει δημιουργήσει ένα εύκολο «σενάριο» για άνδρες που σκοτώνουν γυναίκες. 

Στο παρελθόν, άνδρες που κατηγορήθηκαν για δολοφονίες γυναικών, χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία ενός «εγκλήματος πάθους» – που υπονοεί και πρόκληση από το θύμα – για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να δικαστούν για ανθρωποκτονία (και όχι για φόνο). Σήμερα επικαλούνται ένα λάθος σε ένα «παιχνίδι» στην κρεβατοκάμαρα.

Τουλάχιστον 18 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε ένα φερόμενο σεξουαλικό παιχνίδι που πήγε στραβά τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την ομάδα εκστρατείας «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό» (https://wecantconsenttothis.uk/). Η Yardley βρήκε τουλάχιστον 60 περιπτώσεις βρετανίδων που σκοτώθηκαν από άνδρες από το 1972 μέχρι σήμερα, που ο άντρας ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος συνέβη κατά τη διάρκεια ενός σεξουαλικού παιχνιδιού που πήγε στραβά. Επίσης, διαπίστωσε ότι τα θύματα ήταν κυρίως γυναίκες μεταξύ 16 και 34 ετών και ότι πολλοί δράστες είχαν προηγούμενες καταδίκες για βίαιη συμπεριφορά.  

dektoNOT editorial team

Πηγή: Guardian

Photo by Mika Baumeister on Unsplash