Οικιακά ή αλλιώς Άμισθη εργασία αυτό το βάσανο…

Τους τελευταίους μήνες βιώσαμε τρομερές αλλαγές στην ζωή μας. Άλλαξε ο τρόπος που επικοινωνούμε, που δουλεύουμε, που ψωνίζουμε, που διασκεδάζουμε, που σπουδάζουμε.

Ένα πράγμα δεν άλλαξε και δεν το βλέπω να αλλάζει για πολλά χρόνια ακόμα, το βάρος των οικιακών που πέφτει δυσανάλογα στους ώμους των γυναικών στις περισσότερες χώρες του κόσμου και φυσικά και στην Ελλάδα. Οι περίφημες δουλειές του σπιτιού.

Αυτές οι ακατανόμαστες. Αυτές που από ό,τι φαίνεται και από στατιστικές απασχολούν  μόλις το 15% των ανδρών στην Ελλάδα καθώς το 85% των γυναικών είναι υπεύθυνες σε καθημερινή βάση για το μαγείρεμα και τις δουλειές του σπιτιού. Αυτές για τις οποίες φτιάχνονται χιλιάδες διαφημίσεις (στις οποίες πρωταγωνιστούν γυναίκες), αυτές που αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας και έπεσαν για άλλη μια φορά στα χέρια των γυναικών.

Για πόσο καιρό ακόμα θα πρέπει να θεωρούμε φράσεις όπως σε βοηθάει ο σύντροφος σου στις δουλειές του σπιτιού; ή τι καλά που ο άνδρας σου ξέρει να βάλει πλυντήριο, ως απόλυτα φυσιολογικές; είναι δεκτόν το 2020 οι δουλειές του σπιτιού να θεωρούνται κατα κύριο λόγο ως γυναικεία υπόθεση; dektoNOT εγω λέω.

dektoNOT editorial team

Photo by The Creative Exchange on Unsplash