Οι γυναίκες κάνουν ταινίες

Γνωρίζετε ότι μόνο μια γυναίκα έχει κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και μόνο δύο το αντίστοιχο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών;

Σίγουρα θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτήν την εξόφθαλμη αδικία.

Μέχρι τότε όμως, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ του Μαρκ Κάζινς «Οι γυναίκες κάνουν ταινίες», με θέμα την κληρονομιά και τον ρόλο των γυναικών στην εξέλιξη του σινεμά. 

Με αφηγήτριες, μεταξύ άλλων, τις ηθοποιούς Τζέιν Φόντα, Τίλντα Σουίντον και Θάντι Νιούτον, το ντοκιμαντέρ επισκέπτεται αποσπάσματα ταινιών που δημιούργησαν 183 γυναίκες σκηνοθέτιδες από έξι ηπείρους.

«Χρησιμοποιώντας το υλικό με τη μορφή βιβλίου Ιστορίας χωρισμένου σε 40 κεφάλαια, είναι ένα ταξίδι στο έργο των γυναικών στη μεγάλη οθόνη που καλύπτει πολλές και διαφορετικές πτυχές, από το είδος και τη θεματολογία των ταινιών μέχρι τις επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς της κινηματογραφικής τέχνης».

Μια διαδρομή από την πρώιμη σιωπηλή δουλειά της Γαλλίδας ιδιοκτήτριας στούντιο Άλις Γκι Μπλας έως την Κίρα Μουράτοβα στη Ρωσία, τις Ντόροθι Άρζνερ και Κάθριν Μπίγκελοου στις ΗΠΑ και τη Γουάνγκ Πινγκ στην Κίνα υπό τον Μάο».

Ένα DektonYES για αυτόν το μήνα!

dektoNOT editorial team

Πηγή ΕΡΤ2

Photo by pawel szvmanski on Unsplash