Γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο;

Όλος ο κόσμος είναι εξαντλημένος από την πανδημία και την επίδρασή της σε κάθε μικρή σπιθαμή της ζωής. Και η μόνη ελπίδα για επαναφορά σε ένα «new (but still) normal», είναι να εμβολιαστούμε και αγκαλιασμένοι να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση.

Με έκπληξη, ωστόσο, εμφανίζονται έρευνες, όπως αυτή του National Geographic, που δείχνουν τις γυναίκες πιο διστακτικές στα εμβόλια του Covid-19 σε σχέση με τους άντρες. Eρευνητές μπήκαν βαθιά στον κόσμο των αντιεμβολιαστών, γνωστοί και ως anti-vaxxers – παρακολουθώντας τα δεδομένα των έξι πιο διάσημων, σχετικών ανοιχτών σελίδων τους στο Facebook. Αναλύοντας δεδομένα διάρκειας δύο ετών, διαπίστωσαν ότι οι κοινότητες τους είναι εξαιρετικά ενεργές, αρνητικές στον τόνο και αποτελούνται κυρίως από γυναίκες. Οπότε η πρώτη και πολύ βασική αιτία για αυτή τη διστακτικότητα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί το γεγονός ότι το κίνημα των αντιεμβολιαστών κυριαρχείται από γυναίκες

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Η παραδοσιακή ιατρική έχει κενό δεδομένων για τις γυναίκες εξαιρώντας τις συχνά από έρευνες, σχεδόν αδιαφορώντας για την αναζήτηση της  επιστημονικής γνώση που τις αφορά.  Οι ανησυχίες για την υγεία των γυναικών συχνά απορρίπτονται και προβλήματα στην υγεία τους δεν μελετούνται όσο θα περίμενε κανείς. Για παράδειγμα,  έχει πραγματοποιηθεί πέντε φορές περισσότερη έρευνα για τη στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, παρά το ότι στυτική δυσλειτουργία πλήττει το 19% των ανδρών και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο επηρεάζει το 90% των γυναικών. Στις ΗΠΑ, οι ιατρικές έρευνες δεν προϋπέθεταν καν την συμμετοχή και γυναικών μέχρι το 1993, με το πρόσχημα ότι τα γυναικεία σώματα ήταν πολύ περίπλοκα και με περίεργες ορμόνες. 

Η επιστημονική έρευνα λειτουργεί προς το όφελος όλης της ανθρωπότητας και ιδανικά για το καλό όλης της φύσης. Η πανδημία όμως αναδεικνύει πιο πολύ από ποτέ μία ανάγκη η ερευνητική κοινότητα να  επενδύσει στις γυναίκες  για να μπορέσει να χτίσει μαζί τους μία συμπεριληπτική σχέση εμπιστοσύνης.

dektoNOT editorial team

Πηγή: Guardian

Photo by Hakan Nural on Unsplash