Ενδοοικογενειακή βία: η παράλληλη πανδημία

Πριν από την πανδημία, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, ηλικίας 15-49 ετών, είχαν βιώσει σεξουαλική ή/και σωματική βία από έναν οικείο σύντροφο τον τελευταίο χρόνο. Μετά την πανδημία, η βία κατά των γυναικών, ιδίως η ενδοοικογενειακή βία, έχει ενταθεί και εμφανίζονται συνεχώς νέα δεδομένα που το αποδεικνύουν. 

«Δεν είναι παράλογο αν αναλογιστεί κανείς τους περιορισμούς που επιβάλλονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε η Marianne Hester, κοινωνιολόγος του University of Bristol, που μελετά την έμφυλη βία. «Η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται κάθε φορά που οι οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, όπως στις διακοπές των Χριστουγέννων και του καλοκαιριού», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, έγραψε στο Twitter “Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των γυναικών όσο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία”. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις, σε μεγάλο βαθμό, δεν κατάφεραν να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε τα περιοριστικά μέτρα να μην λειτουργήσουν ως ευκαιρίες για τους βίαιους θύτες να καταδυναστεύουν τα θύματά τους. Τώρα, γίνεται μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις: να παρέχεται υποστήριξη σε όσες βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο. Όμως, όπως και με την αντιμετώπιση του ιού, οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν επιφέρει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις.  

Για την αντιμετώπιση αυτής της παράλληλης κοινωνικής πανδημίας απαιτείται μία παγκόσμια συλλογική προσπάθεια. Όσο οι ασθενείς με COVID-19 συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες υγείας, βασικές δομές, όπως καταφύγια ενδοοικογενειακής βίας και γραμμές βοήθειας, έχουν φτάσει στα όρια τους. Πρέπει άμεσα να γίνουν περισσότερες ενέργειες και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και όλοι θα χρειαστεί να συμβάλλουμε σε αυτό. 

dektoNOT editorial team

Πηγές: United Nations & New York Times

Photo by Clay Banks on Unsplash