Εμβόλια από προϊόντα έκτρωσης

Είμαστε μόλις ένα χρόνο αφότου ξέσπασε αυτή η τρομερή πανδημία και έχει συμβεί κάτι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας: ανακαλύφθηκαν πολύ γρήγορα εμβόλια ικανά να μετριάσουν, αν μη τί άλλο, την επέλαση της! Κι ενώ θα περίμενε κανείς να χαιρόμαστε όλοι μας με αυτή την τεράστια επιτυχία της επιστήμης, η ελληνική ορθόδοξη πραγματικότητα μας εκπλήσσει. 

Τραγική θέση του μητροπολίτη Κυθήρων, ο οποίος απορρίπτει το εμβόλιο και παραινεί και το ποίμνιό του να κάνει το ίδιο. Κι αυτό γιατί κάποιος του ορμήνεψε κάποιος ότι τα εμβόλια παρασκευάζονται με προϊόν των εκτρώσεων. Whatever! Δεν έχει και πολύ νόημα να καταλάβει κανείς τι προϊόν εννοεί. Αλλά, τώρα πραγματικά, διαδίδει κάτι που δεν ευσταθεί και δεν υποστηρίζεται από καμία επιστημονική γνώση και αλήθεια και παράλληλα χρησιμοποιεί επικίνδυνα το τέρας «έκτρωση» για να μπορέσει να τρομάξει και να κινητοποιήσει και τους άπιστους Θωμάδες, ισχυροποιώντας, κατά τη γνώμη του μάλλον, την ενθάρρυνση της απόρριψης του εμβολίου ακόμα περισσότερο – και μαζί και της έκτρωσης.  

Κι ενώ ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 φαινομενικά δεν έχει καμία σχέση με το φύλο, και πάλι, έρχεται μία προσωπική απόφαση ενός άλλου ανθρώπου για το σώμα του να αποκτά τέτοιες διαστάσεις. Και μάλιστα, έχουμε κάποιον σε ηγετική θέση (μητροπολίτης) να φτάνει στο σημείο να προτρέπει ανθρώπους (πιστούς) να απορρίψουν ένα εμβόλιο, που πιθανόν θα σώσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους επικαλούμενος την αμαρτωλή, κατά το ίδιο, προσωπική επιλογή ενός ΑΛΛΟΥ ανθρώπου. 

Και μπορεί να σκέφτεσαι, «έλα, τώρα, ποιος πιστεύεις αυτές τις βλακείες;». Κι όμως. Ο επιστημονικός γραμματισμός* στην Ελλάδα αφήνει τεράστια περιθώρια για τέτοιου είδους επικίνδυνες παρανοήσεις. Πόσο μάλλον όταν εκφράζονται και υποστηρίζονται από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, όπως σε αυτή την περίπτωση των πιστών που παρακολουθούσαν την λειτουργία και του ιερέα. Κι όταν έχεις ούτως ή άλλως είναι γνωστό ότι έχει ήδη ένα ανοιχτό πεδίο με κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Λοιπόν, φτάνει πια!

*O επιστημονικός γραμματισμός είναι η γνώση και κατανόηση των επιστημονικών εννοιών και διαδικασιών που απαιτούνται για τη λήψη προσωπικών αποφάσεων, τη συμμετοχή σε πολιτικές και πολιτιστικές υποθέσεις και την οικονομική παραγωγικότητα και καθορίζεται από το εθνικό οδηγό σπουδών – στα αγγλικά ο όρος αποδίδεται ως scientific literacy.

dektoNOT editorial team