Το 84% των θυμάτων διαδικτυακής αποπλάνησης είναι κορίτσια

Στη Βρετανία, ομάδες εμπειρογνωμόνων, ακτιβιστές και οργανώσεις ζητούν μεγαλύτερη διαδικτυακή προστασία για τα κορίτσια, καθώς μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι το 84% των αδικημάτων αποπλάνησης που καταγράφονται αφορούν σε αυτά.

Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται στοιχεία σε σχέση με το φύλο των θυμάτων, από τότε που η σεξουαλική επικοινωνία με παιδιά έγινε αδίκημα πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από την παιδική φιλανθρωπική οργάνωση NSPCC οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για το επερχόμενο νομοσχέδιο ασφάλειας στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να επικεντρωθεί στην επαρκή προστασία των κοριτσιών.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το προτεινόμενο νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με την υπουργό Βικτώρια Άτκινς να λέει ότι τα μέτρα περιέχουν την «ισχυρότερη προστασία» για τα παιδιά. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο δεν προστατεύει τα κορίτσια από ενήλικες διαδικτυακούς χρήστες που έχουν στόχο να τα αποπλανήσουν.

Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι από τα 12.925 αδικήματα σεξουαλικής επικοινωνίας που καταγράφηκαν από την αστυνομία σε Αγγλία και Ουαλία από τον Απρίλιο του 2017 έως το τέλος Μαρτίου 2020, το φύλο του θύματος εντοπίστηκε σε 8.866 περιπτώσεις. Από αυτές, οι 7.434 που αφορούσαν κορίτσια.

Ο Andy Burrows, επικεφαλής της διαδικτυακής πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο NSPCC, δήλωσε: «Το ποσοστό των αδικημάτων αποπλάνησης εναντίον κοριτσιών είναι πολύ ανησυχητικό και δείχνει ότι οι παραβάτες εκμεταλλεύονται πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Instagram.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τη σεξουαλική κακοποίηση στο διαδίκτυο εάν πρόκειται να προστατεύσει τις γυναίκες και τα κορίτσια από την αποτρέψιμη βία λόγω φύλου. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων, έτσι ώστε οι εταιρίες να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν διευκολύνουν την κατάχρηση και φυσικά να θεωρούνται υπεύθυνες για συστημικές αστοχίες.

Η NSPCC λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να εξετάσει την αντιμετώπιση των κινδύνων κατάχρησης στα ιδιωτικά μηνύματα και να παραχωρήσει στη ρυθμιστική αρχή των μέσων Ofcom τη δυνατότητα να ελέγχει τις εταιρείες τεχνολογίας για ζητήματα όπως η κρυπτογράφηση.

Προηγούμενη έρευνα της NSPCC διαπίστωσε ότι το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τους παραβάτες (37%) σε καταγεγραμμένα εγκλήματα σεξουαλικής επικοινωνίας.

Ένα κορίτσι αποφάσισε να μιλήσει, για να πείσει την κυβέρνηση και τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να αναλάβουν δράση. Η Φρίντα (όχι πραγματικό όνομα) εκφοβίστηκε στο σχολείο, κάτι που λέει ότι επηρέασε την αυτοεκτίμησή της και την άφησε ευάλωτη στην αποπλάνηση. Σε ηλικία 13 ετών, επικοινώνησε μαζί της ένας παντρεμένος άνδρας 30 ετών, χρήστης του Facebook, και ξεκίνησε μια διαδικτυακή σχέση που κράτησε τουλάχιστον πέντε χρόνια και την άφησε με μακροχρόνια κατάθλιψη και περιστασιακές σκέψεις αυτοκτονίας.

dektoNOT editorial team

Πηγή: Guardian