Η Sarah Voss & η “σεξουαλικοποίηση” του αθλητισμού

Η Sarah Voss που αγωνίζεται στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής έσπασε μια παράδοση δεκαετιών, φορώντας ένα ολόσωμο «κορμάκι» που κάλυπτε τα πόδια της.  

Η Γερμανίδα αθλήτρια είπε ότι είναι περήφανη για την απόφασή της και ότι έχει και την υποστήριξη της ομοσπονδίας της χώρας της. Δύο συναθλήτριες της έκαναν το ίδιο.

Η Γερμανική Ομοσπονδία (DTB) δήλωσε ότι οι αθλήτριες και αθλητές της, που αγωνίζονται αυτό τον μήνα στην ελβετική πόλη Βασιλεία, πήραν θέση κατά της «σεξουαλικοποίησης» του αθλήματος, προσθέτοντας ότι αυτή η στάση ενισχύει τον αγώνα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης.

«Ελπίζουμε ότι οι αθλήτριες που αισθάνονται άβολα με τα συνηθισμένα ρούχα να τολμήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», δήλωσε η Voss. «Εμείς οι γυναίκες θέλουμε να νιώθουμε καλά με το σώμα μας. Στο άθλημα της γυμναστικής αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς μεγαλώνουμε. Ως μικρό κορίτσι δεν θεωρούσα τα κλασικά κορμάκια γυμναστικής πρόβλημα. Όταν όμως μπήκα στην εφηβεία, όταν ήρθε η περίοδος μου, άρχισα να νιώθω όλο και πιο άβολα». Η γερμανική ομοσπονδία είπε ότι ο αθλητισμός και η γυμναστική πρέπει να είναι τομείς όπου οι γυναίκες νιώθουν άνετα στα ρούχα τους ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής (FIG), οι αθλήτριες και οι αθλητές επιτρέπεται να φορούν ολόσωμο «κορμάκι» (με καλυμμένα τα πόδια), υπό την προϋπόθεση ότι είναι κομψού σχεδιασμού.

dektoNOT editorial team

Πηγή: BBC

Photo by Eduardo Cano Photo Co. on Unsplash