Η γνώμη του dektonot για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις

Το ελληνικό #metoo βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τα γεγονότα αποκτούν καταιγιστικό χαρακτήρα, αγγίζοντας, πέρα από τους τομείς της τέχνης και του αθλητισμού, τον πυρήνα των ελληνικών θεσμών και του κράτους.

Υπάρχουν ζητήματα, με κυρίαρχο αυτό της περίπτωσης του τέως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και προβεβλημένου σκηνοθέτη-ηθοποιού, Δημήτρη Λιγνάδη, τα οποία οδηγούν στα άκρα πολίτες και θεσμούς (πολιτικά κόμματα, κυβέρνηση, τύπο, κλπ.).

Η άποψη του dektonot είναι, ότι, τουλάχιστον για ζητήματα όπως αυτό του Δ. Λιγνάδη, η δικαιοσύνη, ως διακριτή εξουσία, είναι η μόνη αρμόδια. Οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού της τόσο από την ίδια την κυβέρνηση, που καθαρά για δική της προστασία, μιας και ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης υπήρξε ιδιαίτερη επιλογή της, έσπευσε να τον «δικάσει», όσο και από την αντιπολίτευση, τον τύπο και άλλα κέντρα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται είναι ασύλληπτα, αλλά το τεκμήριο της αθωότητας, όσο και αν αυτό ξενίζει την κοινή γνώμη, ισχύει και για την περίπτωσή του.

Σχετικά με το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης, είναι προφανές, ότι η σκληρή κομματικοποίηση του κράτους και των θεσμών πλήττει βαθύτατα την ήδη πληγωμένη δημοκρατία μας. Σωστό θα ήταν όμως, αφού υπουργοί επιλέγουν πρόσωπα για σημαντικά και ευαίσθητα πόστα, και αυτές οι επιλογές αποδεικνύονται λανθασμένες, να αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Επίσης, όσοι ασκούν κριτική σε υπουργούς, θα πρέπει να τους εγκαλούν για τις παραλείψεις τους, την ολιγωρία, τα λάθη και τις παραβάσεις τους και όχι να διαρρέουν κατηγορίες του συρμού, με σκοπό οι πολίτες να πιστέψουν ότι εγκληματικές πράξεις τρίτων ταυτίζονται με την πολιτεία υπουργών.     

Παρόλο τον τραγικό χαρακτήρα των γεγονότων, είναι μια τεράστια ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς, τον τύπο, τις τέχνες να ελέγξουν και να απομακρύνουν από τους κόλπους τους σεξιστές, χυδαίους και επικίνδυνους και όχι να προσπαθούν να τους δικαιολογήσουν ή να τους καλύψουν.

Όσον αφορά στην υπόθεση των φύλων, δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα του ελληνικού #metoo:

·         Πρώτον, η ευκολία ελιγμών, αλλά και η χρόνια ατιμωρησία, ανδρών σε ισχυρές θέσεις (στην τέχνη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό και παντού) έχει «κανονικοποιήσει» εγκληματικές συμπεριφορές, διαλύοντας ανθρώπους και θεσμούς. Έχουμε την ευκαιρία, ίσως και με οδηγό τη διεθνή εμπειρία, να εφαρμόσουμε αρχές και διαδικασίες που θα αντιμετωπίσουν ριζικά αυτή τη μάστιγα. Η ομάδα του dektonot θα επανέλθει σύντομα με προτάσεις.  

·         Δεύτερον, ο υφέρπων κίνδυνος ταύτισης της ανδρικής ομοφυλοφιλίας με την παιδεραστία (περίπτωση Λιγνάδη) ενδέχεται να πλήξει ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο και στην τεκνοθεσία. Δύο ζητήματα που εκκρεμούν, αλλά που στο dektonot πιστεύουμε ότι υπάρχει η βούληση να προχωρήσουν. Θα ήταν τεράστιο λάθος οι κυρίαρχοι θεσμοί να αναθεωρήσουν και να οδηγηθούμε σε πισωγύρισμα. Σε αυτό το ζήτημα είναι μεγάλη η ευθύνη των Μέσων και όσων τοποθετούνται δημόσια. Δυστυχώς, παρόλο που στην περίπτωση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, προς το παρόν, η πλειοψηφία των Μέσων έχει δείξει ανέλπιστη σοβαρότητα και ευαισθησία, φοβόμαστε ότι ο πειρασμός της εν λόγω ταύτισης θα είναι μεγάλος. Μακάρι να διαψευστούμε.  

dektoNOT editorial team